VAN BASEL TOT BAAS AAN DE MAAS

Ben Maelissa was pas net getrouwd met zijn Angelique, toen zich een unieke baankans voordeed in het Zwitserse Basel. Ze lieten hun leven in Nederland achter om in de Rijnstad een nieuw leven op te zetten. En met succes. Hij leerde een nieuwe taal en kende fantastische jaren in Basel. Tot hij in 1988 werd benaderd door een Nederlands transportbedrijf. Hij zag zijn kans schoon en verhuisde samen met zijn vrouw terug naar de regio Rotterdam. In het begin deed hij van alles bij dit bedrijf. Tot koffie halen aan toe. Want als Ben iets doet, wil hij het ook gelijk zo goed mogelijk doen. Hij had het er naar zijn zin. Dit straalde hij ook uit. Met die zin kwam ook de prikkel om door te groeien binnen het bedrijf. Tot op het punt waar hij nu staat: directeur en eigenaar.

AUTENTICO ABBIGLIAMENTO ITALIANO

Bij een directeurspositie hoort ook een bepaalde uitstraling. Ben heeft niet voor niets affectie met Italiaanse mode. Lang werd deze passie niet verzadigd in zijn thuisstad Rotterdam. Toch, toen zijn gebruikelijke winkel in Den Haag de deuren sloot, kwam hij bij Artu Napoli in Rotterdam uit. Zijn eerste ervaring was direct een prettige ervaring. Maar, zo stelt hij attent, die ervaring moet zich ook verder uitbouwen. Desondanks voelde hij zich er snel welkom en thuis. Er hing een relaxte sfeer en hij klikte goed met Loek. Mogelijk nog belangrijker: hij was qua kleding direct verkocht.

Authentieke Italiaanse kleding die altijd goed past en goed betaalbaar bleek. Ben had zijn winkel gevonden. Bovendien was Ben blij met Artu Napoli’s duurzaamheid. De kleding wordt daadwerkelijk in Italië geproduceerd en lokaal verkocht. Zoals hij zijn vlees koopt bij de slager en zijn brood koopt bij de bakker — beiden bij Ben om de hoek — koopt hij zijn kleding het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Op die manier mijdt hij de massa. Want doch niet pocherig, steekt Ben er in zijn kledingkeuze vaak tussenuit.

LIJFSTIJL

Voor Ben betekent stijl dat hij zichzelf kan zijn. Identificeren door te stileren. Ben kiest daarvoor kleding van Artu Napoli. Want, zo stelt hij, alles past gewoon heel goed. Daarom geldt kleding voor hem als verlengstuk van zichzelf. Als een reflectie van zijn gemoedstoestand, afgemeten op wat hij gaat doen die dag. Zo draagt hij tegenwoordig veel minder vaak een pak. Voor een videocall kan hij nu eenmaal alles aantrekken. Naar Duits voorbeeld houdt hij het liever wat losser. Geen onnodige formaliteiten. Het liefst zonder stropdas dus. Ben heeft zijn stijl helemaal weten te vormen met de collectie van Artu Napoli. In zijn woorden: stijlvolle kleding voor mensen die zich niet hoeven te overschreeuwen. “Voor mensen die van kwaliteitskleding houden”, aldus Ben.

Op zijn werk krijgt Ben regelmatig complimenten over zijn kledingkeuze. Hij hoeft naar eigen zeggen niet eens te vertellen dat hij iets nieuws aanheeft. Mensen zien dat bij Ben vaak al vanzelf. Kleren maken de man, zo weet hij zelf ook. Als directeur is het ook fijn om verzorgd voor de dag te komen. Als dat ook nog eens erkend wordt, zonder er mee te koop te hoeven lopen, geeft dat een prettig gevoel. De stijl van van Ben sluit daarin perfect aan op de kleding van Artu Napoli. Kwaliteit en verfijning, iets wat Ben perfect staat.

VAN NIETS IETS MAKEN

Ook in zijn vrije tijd komt Ben stijlvol voor de dag. Wanneer hij rondtoert in zijn cabrio, of juist de drukte van de stad opzoekt. Niet voor niets typeert Ben zichzelf als een rasechte levensgenieter. Dit straalt hij uit. Net als op de werkvloer hoopt Ben altijd de mensen om zich heen te inspireren. Zijn lessen uitdragen. Binnen zijn bedrijf geldt dat vooral voor de jonge mensen die hij opleidt. Hij vindt het altijd jammer wanneer ze weer vertrekken, maar het doet hem deugd dat ze met meer kennis weggaan dan waar ze mee binnenkwamen. Op die manier spiegelt hij zijn bedrijf aan zijn familie. Wanneer mensen namelijk hun best doen binnen het bedrijf, krijgen ze daar veel waardering voor terug. En Ben heeft voor niemand meer waardering dan voor zijn vrouw. “Waardering is nog een ondergeschikt woord daarvoor”, zo zegt hij. Het gaat veel verder dan dat. Zij offerde veel op om hem te laten groeien in zijn professionele leven. Nu kan hij met trots terugkijken en stellen dat het niet voor niets is geweest. Hij heeft zichzelf bekwaam gemaakt. Eruit halen wat er in zit en van niets iets weten te maken.

Dat is pas stijl.

Ambassadorship
Ambassadorship
Martijn Delahaye
artu napoli ambassador
VAN HUISPAK NAAR THUIS IN PAK

“Ik wil ze uitdagen om uiteindelijk beter te worden dan ik. Zowel op skills als op levenservaring.” Hij biedt zijn team de ruimte om fouten te mogen maken. Hij vormt het vangnet.

Ben Maelissa
artu napoli ambassador
AUTENTICO ABBIGLIAMENTO ITALIANO

Ben heeft zijn stijl helemaal weten te vormen met de collectie van Artu Napoli. In zijn woorden: stijlvolle kleding voor mensen die zich niet hoeven te overschreeuwen. “Voor mensen die van kwaliteitskleding houden”, aldus Ben.